sobota, 29 kwietnia 2017

Pancakes na początek!

Hej tu Agnieszka, większości Wam znana z Instagrama @ fit.pietrucha!
Wiele z Was pytało czy prowadzę bloga, czy może znaleźć gdzieś spis moich przepisów, a także prosicie o porady dotyczące zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej, zdrowia, a więc wychodzę na przeciw Waszym oczekiwaniom, piszcie mi o czym najbardziej chcielibyście czytać na blogu, podsyłajcie pomysły na wpisy, będę bardzo wdzięczna :)

Tymczasem wrzucam przepis na najlepsze pancakes bez jajek



Pancakes wegańskie:
Przepis na jedną porcję

  • 50 g kaszy gryczanej białej
  • Banan, czym dojrzalszy tym lepszy
  • Pół łyżeczki octu jabłkowego, 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Około 100 ml mleka, u mnie kokosowe z alpro 

Kaszę moczymy w wodzie przez noc, rano odsączamy i dokładnie płuczemy, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką, dosyć gęstą masę. Smażymy na patelni lekko natłuszczonej olejem kokosowym. 


'Twarożek' malinowy:
  • 100g naturalnego tofu
  • garść malin
  • łyżka jogurtu lub mleka roślinnego
  • łyżeczka ksylitolu/erytrolu/syropu klonowego
Wszystko razem blendujemy na gładka masę i podajemy z naszymi naleśnikami.


Porcja placków bez dodatków zawiera:
280 kcal, 62,5g węglowodanów, aż 7,6g błonnika, 2,6g tłuszczu, 7g białka, a w dodatku jest dobrym źródłem witaminy b6, miedzi, magnezu i manganu.
Porcja z tofu: 407 kcal, 72g węglowodanów, 13g błonnika, 9g tłuszczu i 18,5 g - taka porcja już w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan i wzbogacane nasze śniadanie w wapń! :)

Pamiętajcie, że będzie mi bardzo miło, jeśli oznaczycie mnie na Waszych zdjęciach na instagramie, jeśli robicie coś z moich przepisów!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz